fairplanet
 

 
 
 
 
  • Greek
  • English (United Kingdom)
  • French (Fr)
 

Φρικαλεότητες στο Κονγκό | Εκτύπωση |
Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2008 15:57

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2007 καταγράφηκαν 27.000 σεξουαλικές επιθέσεις, ειδικά στην περιοχή του Νότιου Κίβου. Όπως αποκαλύπτει στους «New York Times» ο γιατρός του τοπικού νοσοκομείου Πάνζι, κάθε μέρα τουλάχιστον 10 κορίτσια και γυναίκες από τριών (!) έως 75 ετών διακομίζονται ύστερα από βιασμό και η ομάδα του κάνει καθημερινά έξι χειρουργεία που σχετίζονται με τους βιασμούς αυτούς. Στόχος αυτών που βιάζουν κορίτσια και γυναίκες «είναι να τις καταστρέψουν», λέει ο γιατρός Μουκούεγκε, ο οποίος βλέπει στα σώματα των γυναικών την αποθέωση του σαδισμού με τη χρήση κάθε μέσου, σε βαθμό τέτοιο που στις περισσότερες των περιπτώσεων η βλάβη στο αναπαραγωγικό σύστημα είναι ανήκεστος.

«Η σεξουαλική βία στο Κονγκό είναι η χειρότερη στον κόσμο» λέει ο γ.γ. ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζον Χολμς. «Οι αριθμοί, η ομαδική αγριότητα, η κουλτούρα της ατιμωρησίας είναι αποτρόπαια». Αυτουργοί των σεξουαλικών εγκλημάτων είναι είτε άντρες των κυβερνητικών ενόπλων δυνάμεων είτε ένοπλες ομάδες που δρουν ανεξέλεγκτα, παρά την παρουσία των 17.000 κυανόκρανων, τη μεγαλύτερη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ σε μια χώρα.

Στις ένοπλες οργανώσεις του εγκλήματος κυριαρχούν συμμορίες Χούτου που διέφυγαν από τη Ρουάντα μετά τη γενοκτονία, για να... εξαγάγουν τη βία και αλλού. Μια τέτοια συμμορία, οι Ράστας, ζουν βαθιά μέσα στο δάσος, φορούν μπλουζάκια των LA Lakers και γυαλιστερές φόρμες και επιδίδονται στην πυρπόληση ζωντανών βρεφών, την απαγωγή και το βιασμό γυναικών. Αυτοί και άλλοι κατατρομοκρατούν χωριά ολόκληρα για να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις όμως η βία είναι απολύτως ανεξήγητη και καθίσταται συστημική. Η βία έναντι των γυναικών «έχει γίνει σχεδόν φυσιολογική πρακτική» και επεκτείνεται και στην οικογένεια, λέει η Αλεξάντρα Μπίλακ που μελετά ένοπλες ομάδες στο Κίβου. Αντρες ασκούν βία στις γυναίκες τους ή τις χωρίζουν μετά το βιασμό από αγνώστους γιατί «είναι χαλασμένες».

Φέτος, η ευρωπαϊκή οργάνωση παροχής βοήθειας Malteser International, που έχει υπό την εποπτεία της νοσοκομεία στο ανατολικό Κονγκό, εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει τουλάχιστον 8.000 περιστατικά βιασμού. Σε μία μόνο πόλη, τη Σαμπούντα, το 70% των γυναικών κατοίκων της έχουν δηλώσει ότι έχουν βιαστεί.

childrendrawingbadwater.jpg

Το δράμα που παίζεται στην ξεχασμένη κόλαση του Κονγκό παίρνει ξανά διαστάσεις εφιαλτικές. Σ' αυτή την αχανή χώρα -2,3 εκατομμύρια τ.χλμ. η έκτασή της, όση περίπου και της Δυτικής Ευρώπης- η Ιστορία εδώ και δεκαετίες καταγράφει μονότονα τρεις κατάρες: πείνα, διαφθορά, εμφύλιος. Μόλις έξι χρόνια μετά τον πόλεμο, του οποίου οι κακουχίες θέρισαν 5 εκατομμύρια ζωές -η μεγαλύτερη συμφορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο-, στο Κονγκό αναζωπυρώνεται ακόμη ένας εμφύλιος.  Κι όπως συμβαίνει πάντα, ο λαός, κυρίως οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά, θα πνιγεί μέσα σε ποταμούς δακρύων και αίματος. Από στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως η «Crisis Group» των Βρυξελλών, μαθαίνουμε πως κάθε μέρα πεθαίνουν κάπου 1.000 άτομα από τις κακουχίες που φέρνει ο πόλεμος: αρρώστιες, πείνα, βιασμούς και φόνους. Ποιους πληρώνουν όμως τα πλάσματα αυτά της δυστυχίας και του κατατρεγμού; Το δράμα τους δεν οφείλεται απλώς στη διαπάλη των ένστολων για την εξουσία. Η χώρα και ο λαός της πληρώνουν, όπως όλα δείχνουν, τον απίστευτο ορυκτό πλούτο της γης τους, που κάνει τις πολυεθνικές να μαζεύονται εκεί όπως οι μύγες στο μέλι. Το Κονγκό έχει χρυσό, διαμάντια, κασσίτερο, χαλκό, κοβάλτιο, ταντάλιο που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των κινητών τηλεφώνων, των υπολογιστών και των πάσης φύσεως ηλεκτρονικών συσκευών. Εχει αχαρτογράφητα ακόμη εξαιρετικά μεγάλα, λένε, κοιτάσματα μαύρου χρυσού και φυσικού αερίου. Κατά κύριο λόγο συγκεντρωμένα στην ανατολική πλευρά, την επαρχία της βόρειας Κίβου, που την ελέγχουν οι αντάρτες του αιμοσταγούς «στρατηγού» Νκούντα, στα σύνορα με τη Ρουάντα.
Αυτή η περιοχή, πάνω από δέκα χρόνια στον εμφύλιο, είναι και πάλι θέατρο σκληρών συγκρούσεων. Οι όμορες Ρουάντα, Ουγκάντα για να έχουν πρόσβαση στον ορυκό πλούτο της Β. Κίβου συντάσσονται με τους αντάρτες. Αγκόλα και Ζιμπάμπουε κινητοποιούνται υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων, κι αυτές με το αζημίωτο - φορτία διαμαντιών και χαλκού η αμοιβή τους. Ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου, όπως το '98, είναι ορατός. Το δράμα του λαού επιτείνει η πλήρης διάλυση κράτους και στρατού και η αναξιοπιστία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Η μεγαλύτερη στον κόσμο δύναμη κυανοκράνων -17.000 από αφρικανικές και ασιατικές χώρες- δεν μπορεί να προστατέψει τις ζωές των αμάχων.
Από τον Αύγουστο που κουρελιάστηκε η συνομολογημένη τον Ιανουάριο εκεχειρία, κάπου 250.000 άνθρωποι βολοδέρνουν για να φτάσουν σε άθλια στρατόπεδα, σε δάση και δρόμους, με τα μωρά και τα υπάρχοντά τους στους ώμους. Εφτασαν σύνολο τα 2 εκατομμύρια και απειλούνται από χολέρα και ελονοσία. Δίχως φαΐ, δίχως νερό, δίχως κουβέρτες. Πολλούς δεν μπορούν καν να τους εντοπίσουν. Οι υπόλοιποι μένουν αθύρματα στα χέρια είτε των ανταρτών είτε των κυβερνητικών, που βιάζουν και σφάζουν με την ίδια μανία. Οι κυανόκρανοι, βουτηγμένοι σε σκάνδαλα, κατηγορούνται για λαθρεμπόριο χρυσού και κακοποίηση γυναικών και παιδιών!
Για τις πρώτες ύλες είχε γίνει και ο πενταετής πόλεμος. Οι αφρικανικές χώρες που εισέβαλαν στο Κονγκό τότε δεν ενεργούσαν για λογαριασμό τους. Για τα κινητά και τους υπολογιστές των προηγμένων κοινωνιών έσφαζαν. Τα Ηνωμένα Εθνη ανέφεραν τις εταιρείες που θεωρούν ότι αναμείχθηκαν: οι Anglo-America, Standard Chartered Bank, De Beers κι άλλες τουλάχιστον εκατό ακόμα. Των μεγάλων βιομηχανιών άνθρωπος θεωρείται ο Νκούντα, που ενθαρρύνεται από το ενεργούμενό τους, τη Ρουάντα. Η Κίνα, που τηρεί σιγήν ιχθύος, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής: έχει λεόντεια σύμβαση 9 δισ. δολαρίων για πρώτες ύλες, σε αντάλλαγμα με εθνικό δρόμο και δίκτυο σιδηροδρόμων που ακόμα περιμένουν οι κάτοικοι του Κονγκό πως θα κατασκευάσει.
Ομως
Ας μην ξεχνάμε και τις ευθύνες της διεθνούς κοινότητας. Αφήνει χρόνια να ανακυκλώνεται ένας πόλεμος που είναι γνωστό ποιοι και γιατί τον υποκινούν. Η Ουάσιγκτον κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Η Ε.Ε. δεν στέλνει ειρηνευτικές δυνάμεις σ' αυτή την κόλαση. Αλλά Κονγκό και Ρουάντα λαμβάνουν πλουσιοπάροχη βοήθεια. Μοχλός πίεσης υπάρχει.

 ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΓΑΡΤΑΝΗ-ΧΟΪΔΑ

 

 

         
© 2019 Fair Planet hosted by external.gr, powered by design obsession