fairplanet
 

 
 
 
 
 • Greek
 • English (United Kingdom)
 • French (Fr)
 

Αντιδημοκρατική η νέα συνάντηση κορυφής των G20 για την επίλυση της κρίσης | Εκτύπωση |
Παρασκευή, 31 Οκτώβριος 2008 11:54
earth.jpgκαταγγέλλουν περισσότερες από 550 οργανώσεις 88 χωρών.
Στην παραμονή της συνεδρίασης των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί η δημιουργία νέας ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου για την παγκόσμια οικονομική κρίση και δύο εβδομάδες πριν τη συνάντηση των μελών της "Ομάδας των 20" στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ίδιο θέμα, ο συνασπισμός 550 οργανώσεων 88 χωρών δημοσίευσε μια διακήρυξη όπου απαιτεί μια πραγματικά παγκόσμια απάντηση στην παγκόσμια κρίση και όπου εκθέτει τις μεγάλες αρχές για να επιτευχθεί.

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το έχουν οι G8, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ως εκ τούτου πως μπορούμε να πιστέψουμε ότι η νέα συνάντηση της "Ομάδας των 20" στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει προγραμματιστεί για της 15 Νοεμβρίου, θα είναι προς όφελος των αναπτυσσομένων χωρών, των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και γενικά των ευάλωτων ομάδων, που αγκομαχούν από τις επιπτώσεις της κρίσης;
 
Πως μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τους G20 για τις νέες παγκόσμιες κατευθύνσεις που ετοιμάζουν και που θα είναι ολέθριες για τους
λαούς;

Για τους παραπάνω λόγους, περισσότερες από 550 οργανώσεις, ογδόντα οκτώ χωρών  μεταξύ των οποίων οι Fair Planet, Terre des Hommes, ATTAC, OXFAM, PRAXIS, SOCIAL WATCH, απαιτούν να γίνουν σεβαστές οι ακόλουθες αρχές στις συναντήσεις κορυφής που θα πραγματοποιηθούν από δω και πέρα :

 • να συμμετέχουν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου.
 • να εμπλακεί ουσιαστικά η κοινωνία των πολιτών, οι κοινωνικές ομάδες και κινήσεις, στη διαδικασία επίλυσης της κρίσης.
 • να καθιερωθεί χρονοδιάγραμμα περιφερειακών διαβουλεύσεων με τις ομάδες που πλήττονται από την κρίση ώστε να υπάρχει ευρεία κατανόηση του συνόλου των προβλημάτων.
 • να υπάρχει διαφάνεια με την κοινοποίηση των προτάσεων ώστε να υπάρχει χρόνος να μελετηθούν και να συζητηθούν πριν τη συνάντηση κορυφής.

Το πλήρες κείμενο της διακήρυξης, το οποίο μπορείτε να υπογράψετε μέχρι τις 13/10/2008 στην ιστοσελίδα http://www.choike.org/bw2, έχει ως εξής:

Διακήρυξη σχετικά με την πρόταση της παγκόσμιας συνόδου κορυφής για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς οικονομικού συστήματος

Τους τελευταίους μήνες η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη πλήττονται από μια από τις σοβαρότερες κρίσης της ιστορίας τους. Η αντίδραση είναι εξίσου πρωτοφανής. Για να αποφύγουν την περιφερειακή και ταυτόχρονα την παγκόσμια ύφεση και να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη στις αγορές, οι χώρες του Βορρά έθεσαν σε εφαρμογή ένα μείζον και χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα κρατικών παρεμβάσεων, που περιλαμβάνει την εθνικοποίηση τραπεζών, τη μαζική επιχορήγηση των ιδρυμάτων που πλήττονται από την ύφεση ως και την επεξεργασία ενός νέου κανονισμού των χρηματοπιστωτικών τομέων.

Η απάντηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με την αυστηρότητα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι αναπτυγμένες χώρες έχουν εφαρμόσει απέναντι στις αναπτυσσόμενες χώρες τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οι κυβερνήσεις αυτές ωθηθήκαν προς την απελευθέρωση των περιορισμών στο εμπόριο, την άρση του ελέγχου της κεφαλαιαγοράς και της αγοράς εργασίας, την αποκρατικοποίηση των εθνικών βιομηχανιών, την κατάργηση των επιχορηγήσεων και τη μείωση των κοινωνικών και  οικονομικών δαπανών, μειώνοντας έτσι δραστικά το ρόλο του Κράτους.

Η πολιτική αυτή των δύο ταχυτήτων είναι όχι μόνο απαράδεκτη, αλλά δείχνει την πανταχού παρουσία των φονταμενταλιστών του ελεύθερου εμπορίου. Η παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά, η αρχιτεκτονική της και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ξεπεραστήκαν εντελώς από την έκταση της οικονομικής κρίσης και πρέπει να αναθεωρηθούν.

Προς μια πραγματικά παγκόσμια απάντηση σε μια παγκόσμια κρίση

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επικεφαλείς ολόκληρου του κόσμου συμφώνησαν στην αναγνώριση των ρηγμάτων του υπαρκτού συστήματος και στην επείγουσα ανάγκη συναντήσεων ώστε να μελετηθεί ένα σύνολο προτάσεων που στοχεύουν στη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι G20  πρόκειται να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου για την έναρξη των συζητήσεων.
Η ανάγκη να παρθούν μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης είναι επιτακτική και τονίζουμε ότι θα πρέπει να δοθεί
προτεραιότητα στις επιδράσεις της κρίσης πάνω στους εργαζομένους, τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, τους συνταξιούχους καθώς επίσης και σε άλλους εξαιρετικά ευάλωτους τομείς.
Μας προκαλεί ωστόσο έντονη ανησυχία το γεγονός ότι οι συναντήσεις έχουν οργανωθεί με εσπευσμένο τρόπο και σε κλειστό κύκλο
και συνεπώς δεν θα μπορέσουν να πραγματευτούν σε βάθος τις απαραίτητες αλλαγές ούτε να διανέμονται δίκαια οι υποχρεώσεις.

Παρόλο που η κρίση ξεκίνησε στις χώρες του Βορρά, οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι εκείνες που θα υποφέρουν περισσότερα από τις επιδράσεις της. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητη η συμμετοχή τους στη διαδικασία αλλαγής της παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής.

Καμία βιώσιμη και δίκαια λύση για την αλλαγή του σημερινού συστήματος δεν θα μπορέσει να προκύψει από εσπευσμένες συναντήσεις κορυφής από τις οποίες έχουν αποκλειστεί πολλές χώρες καθώς και η κοινωνία των πολιτών. Τέτοιες προσπάθειες συμβάλλουν στην υπονόμευση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας και στη στέρηση των δικαιωμάτων των χωρών που ήδη στρέφονται σε περιφερειακές λύσεις αντί να επιλέξουν ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα πιο δυνατό, πιο λογικό και πιο δίκαιο.

Τα αιτήματά μας - η ώρα μιας ουσιαστικής αναμόρφωσης

Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών, υποστηρίζουμε το θεμελιώδη και ριζικό μετασχηματισμό του παγκόσμιου οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, υποστηρίζουμε τη διεθνή σύνοδο κορυφής που συγκάλεσε ο ΟΗΕ και που στοχεύει τη μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής, της παγκόσμιας νομισματικής και χρηματοπιστωτικής διαχείρισης καθώς επίσης και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τον όρο ότι η σύνοδος κορυφής θα ακολουθήσει τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 • να συμμετέχουν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου.
 • να εμπλακούν ουσιαστικά η κοινωνία των πολιτών, οι κοινωνικές ομάδες και κινήσεις στη διαδικασία επίλυσης της κρίσης.
 • να καθιερωθεί ένα χρονοδιάγραμμα περιφερειακών διαβουλεύσεων, ιδιαιτέρα για τους τομείς που επλήγησαν περισσότερα από την κρίση.
 • να υπάρχει ευρεία κατανόηση του συνόλου των προβλημάτων.
 • να υπάρχει διαφάνεια με την κοινοποίηση των προτάσεων και των συμπερασμάτων στο κοινό ώστε να μελετηθούν και να συζητηθούν πριν τη συνάντηση κορυφής.

Για την προετοιμασία της παγκόσμιας συνάντησης κορυφής θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εργασίες για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος της νεοσύστατης ομάδας του ΟΗΕ,  οι εργασίες άλλων οργανώσεων του ΟΗΕ καθώς και της επικείμενης διάσκεψης του ΟΗΕ για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης διότι δεν υπάρχει θαυματουργή και γρήγορη λύση για να βγούμε από το σημερινό σύστημα που ευθύνεται για την αστάθεια και την αδικία, και να ενταχθούμε σε ένα δίκαιο, βιώσιμο και αξιόπιστο σύστημα που να ευνοεί το σύνολο των πληθυσμών.

 

         
© 2019 Fair Planet hosted by external.gr, powered by design obsession