fairplanet
 

 
 
 
 
 • Greek
 • English (United Kingdom)
 • French (Fr)
 

Υγειονομική και αναπτυξιακή παρέμβαση στο Σαμπού της Μπουρκίνα Φάσο 2012 -2013
Saturday, 06 July 2013 09:19

 

 

Την 28η Νοεμβρίου του 2012 πετούσαμε για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια για την Μπουρκίνα Φάσο προκειμένου να πραγματοποιήσουμε πολύμηνη αποστολή βοήθειας στην γνώριμη σε μας πλέον περιοχή του Σαμπού της επαρχίας Boulkiemde, που βρίσκεται 100 περίπου χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα της χώρας, Ουαγκαντούγκου.

Η Μπουρκίνα Φάσο ανήκει στις χώρες της Δυτικής υποσαχάριας περιοχής στην γεωγραφική ζώνη του Σαχέλ και θεωρείται ως η φτωχότερη των φτωχών μαζί με την Μαυριτανία, το Τσαντ, τον Νίγηρα και την Σενεγάλη.

Ο πληθυσμός της χώρας εκτιμάται σε περίπου 16 εκ. κατοίκους (U.N.D.P. 2011), με αύξηση κατά μέσο όρο 2,38% το χρόνο και τα άτομα πάνω από 45 ετών αντιπροσωπεύουν μόνο το 13,3%.

Η Μπουρκίνα Φάσο απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960.
Έκτοτε αλλεπάλληλα πραξικοπήματα συγκλόνισαν την πολιτική ζωή της χώρας.
Το τελευταίο πραξικόπημα κατά του Jean Batiste Ouedraougo, τον Αύγουστο του 1983, έφερε στην εξουσία τον Λενινιστή Μαρξιστή Thomas Sankara με την βοήθεια του Blaise Campaoré.

Ο T. Sankara, που ξεκίνησε μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση του κράτους, εθνικοποίησε όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας ενώ κατέβαλε μια προσπάθεια ανέγερσης κοινωνικών υποδομών, δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 1987 κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες.
Στη συνέχεια, την εξουσία κατέλαβε ο Blaise Campaoré που τη διατηρεί μέχρι σήμερα. Στις 2 Ιουνίου 1991 μετά από δημοψήφισμα εφαρμόστηκε το πρώτο σύνταγμα της χώρας που έθετε τις βάσεις για μια αστική δημοκρατία.

Η φτώχεια στην Μπουρκίνα Φάσο όπως και σε όλη την υποσαχάρια περιοχή του Σαχέλ είναι ανεξέλεγκτη παρόλη την άφθονη εισροή κεφαλαίων που δίνονται είτε διακρατικά, είτε υπό μορφή δανείων στο πλαίσιο της υποτιθέμενης οικονομικής «βοήθειας», που κατέστησαν την χώρα από της πιο εξαρτημένες στον κόσμο.
Η «φιλανθρωπία» των δυτικών χωρών ως μέσον διπλωματίας είναι πλέον ευρέως γνωστή. Επιβάλλουν εσωτερική, εξωτερική και οικονομική πολιτική, και απαιτούν την άνευ όρων παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών προς βορά του διεθνούς κεφαλαίου.
Το υπέδαφος της Μπουρκίνα Φάσο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κοιτάσματα μαγγανίου, ασβεστόλιθου, μαρμάρου, χρυσού, χαλκού, μολύβδου, βωξίτη, νικελίου, αργύρου και ψευδαργύρου, ενώ μεγάλες εκτάσεις εύφορης γης παραχωρούνται προς καλλιέργεια, με αποικιοκρατικές συμβάσεις.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η «αξιοποίηση» των φυσικών πόρων δεν συμβάλει στο ελάχιστο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Η εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. και της παγκόσμιας τράπεζας στον υπερδανεισμό, έχουν επιβάλει σκληρή πολιτική λιτότητας και ακραίο νεοφιλελευθερισμό , σύμφωνα με την οικονομική θεωρία της σχολής του Σικάγου.
Η εξυπηρέτηση του χρέους αποτρέπει πολύτιμους πόρους από το να επενδυθούν στους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς όπως υγεία, η παιδεία αλλά και σε παραγωγικές δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι δραματικά:

 • Ο μέσος όρος ζωής είναι τα 56 έτη.
 • Η Μ. Φάσο είναι η 3η χώρα σε παιδική θνησιμότητα. Το ποσοστό θανάτων σε παιδική θνησιμότητα ανέρχεται σε 129/1000 γεννήσεις.
 • Το ποσοστό της υποθρεψίας και του υποσιτισμού παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Τουλάχιστον 15% ανέρχεται ο οξύς υποσιτισμός των παιδιών εκτός κρίσεων εκ των οποίων το 35 % είναι το ποσοστό των προαναγγελθέντων θανάτων κάθε χρόνο λόγο του υποσιτισμού, που σημαίνει ότι 80.000 παιδιά θα πεθάνουν από υποσιτισμό μέσα στο έτος.
 • Το ποσοστό αναλφαβητισμού είναι εξαιρετικά υψηλό (μεταξύ 70 και 80% ανάλογα με την περιοχή) και βασική εκπαίδευση δέχεται μόνο το 40% των παιδιών.
 • Όσον αφορά στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό, το 30% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό από πηγάδια και γεωτρήσεις που απέχουν έως 30 λεπτά.


Η περιοχή του Σαμπού απαρτίζεται από δεκατρείς κοινότητες που αριθμούν στο σύνολό τους 80.000 κατοίκους.
Η οργάνωση επέλεξε να εστιάσει τις δράσεις της στη συγκεκριμένη περιοχή επειδή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα έντονο έλλειμμα υγειονομικής μέριμνας και ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης.

Το 90% των κατοίκων της περιοχής απασχολείται στον γεωργικό τομέα και δυστυχώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση των τιμών των δημητριακών έχει οδηγήσει σε ακραία φτώχεια τα περισσότερα νοικοκυριά τα οποία αναγκάστηκαν να μειώσουν την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής τους και βρέθηκαν στην αδυναμία να καλύψουν τις δαπάνες τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πολλά παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο προκειμένου να συμβάλλουν στο πενιχρό εισόδημα της οικογένειας.

Η έλλειψη κοινωνικών παροχών σε συνδυασμό με την ακραία φτώχεια του πληθυσμού, την αύξηση των τιμών της βασικής διατροφής, την κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν προκαλέσει ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού.

H παραγωγή δημητριακών και η κτηνοτροφία μειώθηκαν σε ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό την τελευταία δεκαετία.
Οι ανεπαρκείς σοδειές του 2011 -2012 και οι υψηλές τιμές των τροφίμων, επιδείνωσαν περαιτέρω την επισιτιστική ασφάλεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας.

 

Η αποστολή της Fair Planet μετέφερε στο πεδίο φάρμακα και υγειονομικό υλικό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο ιατρικό κέντρο.

Αρχικά αναπτύχθηκαν η τρεις πρώτες δράσεις του σχεδίου βοήθειας.

Παραδώσαμε τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό για την στήριξη των ασθενών του ιατρικού κέντρου. Σημειώνεται ότι οι θεραπείες των ασθενών στην Μπουρκίνα Φάσο έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος, δυσβάστακτο για το μέσο εισόδημα και η προσφορά των φαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής.

Στο πεδίο αντιμετωπίσαμε περιστατικά όπως βαριές πνευμονίες, μηνιγγίτιδες και ευκαιριακές λοιμώξεις σε ασθενείς πάσχοντες από AIDS.

Η μηνιγγίτιδα στην Μπουρκίνα Φάσο αλλά και σε όλη τη Ζώνη του Σαχέλ, λαμβάνει, τους πρώτους μήνες κάθε χρόνου, τη μορφή σοβαρής επιδημίας που ευνοείται από την ξηρασία που επικρατεί την περίοδο αυτή την έλλειψη εμβολιασμών.

Για την αναμενόμενη επιδημία τα μέλη της αποστολής μετέφεραν μαζί τους την κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία και το ιατρικό κέντρο είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η μηνιγγίτιδα είναι σοβαρή λοιμώδης μεταδοτική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που οφείλεται κυρίως σε βακτηρίδια όπως μηνιγιτιδόκοκκος κατά κύριο λόγο και ακολουθεί ο αιμόφιλος, και ο πνευμονόκοκκος,
Χωρίς αντιβιοτική θεραπεία η νόσος είναι θανατηφόρα για το 80% με 100% των περιστατικών .
Επί των επιζώντων καταλείπει σοβαρότατες καταστάσεις όπως υδροκέφαλο, πνευματική έκπτωση και παραλύσεις εγκεφαλικών νεύρων.

Η ταυτοποίηση του λοιμογόνου παράγοντα, έδειξε ότι η μηνιγγίτιδα στη Μπουρκίνα Φάσο οφείλεται στην Ναισσέρια του μηνιγγιτιδοκόκκου τύπου Α στο μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων των κρουσμάτων.
Τον Μάρτιο του 2012 καταγραφήκαν 1966 περιστατικά στην πλειοψηφία τους N.meningitidis W135 από τα οποία απεβίωσαν τα 212.

Στο εξωτερικό ιατρείο του AIDS παρακολουθήσαμε περί τα 100 άτομα 3ου ή 4ου σταδίου που λαμβάνουν συνδυασμένη τριπλή αντιρετροϊκή θεραπεία 1ης γραμμής ανάλογα του ποσοστού των CD4 με αποκλειστές της τρανσκρυπτάσης και αποκλειστές της πρωτεάσης.

Ο αγώνας κατά του HIV (AIDS) αποτελεί εθνική προτεραιότητα στην Μπουρκίνα Φάσο  και γίνονται προσπάθειες σταθεροποίησης της νόσου. Ο αριθμός των ατόμων που νοσούν υπολογίζεται σε 150.000 και εκτιμάται στο 1,1% του πληθυσμού.
Η οροθετικότητα τον εγκύων γυναικών εμφανίζει ποσοστό της τάξης των 2,17%.
 
Η απουσία κάθε κοινωνικής μέριμνας για τα ορφανά εξαιτίας του AIDS που υπολογίζονται σε 160.000, συνθέτουν το δράμα.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες στο ιατρικό κέντρο, ξεκίνησαν οι απαραίτητες ενέργειες προετοιμασίας για την υλοποίηση αναπτυξιακού προγράμματος με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και τη στήριξη των γυναικών στην ύπαιθρο.
 
Το είδος του προγράμματος μας απασχόλησε πολύ καθώς θα έπρεπε να έχει αειφόρο χαρακτήρα και το αρχικό κεφάλαιο να ανατροφοδοτείται από μόνο του προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στη συνέχεια άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Η βοήθεια δεν θέλει χειραφέτηση όπως γίνεται συνήθως από την δύση. Ιδιαίτερη σημασία για μας είχε το γεγονός ότι πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος της φτώχειας, να ανεξαρτητοποιηθούν οι δικαιούχοι  από την ανθρωπιστική βοήθεια και να τους δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουν οι ίδιοι, δράσεις αλληλεγγύης στον τόπο τους.

Στην περιοχή του Σαμπού οι πόροι, που προέρχονται κυρίως από καλλιέργειες επιβίωσης και οικογενειακή κτηνοτροφία για την παραγωγή κρέατος, δεν αρκούν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των νοικοκυριών.

Μετά από εντατική έρευνα στο πεδίο δράσης καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία κοινωνικού κτηνοτροφικού συνεταιρισμού γυναικών στα πλαίσια της οργάνωσης Wend Kuni για παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων θα επέτρεπε στις γυναίκες δικαιούχους να καλύψουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, τις ανάγκες των οικογενειών τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με την οικονομική μελέτη που εκπονήσαμε, αναμένεται ο συνεταιρισμός να επιφέρει οφέλη από τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, οπότε και θα πρέπει, σύμφωνα με το καταστατικό του, να αποδώσει το 5% σε άλλες πράξεις αλληλεγγύης προς όφελος των κοινωνικά αδύναμων οικογενειών.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος περιλαμβάνει:


 • Την επισκευή του χώρου  στέγασης (Στάνη)
 • Την κατασκευή και εξοπλισμό εργαστηρίου παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
 • Την κατάρτιση των δικαιούχων σε θέματα υγιεινής,  κτηνοτροφίας, καλλιέργειας ζωοτροφών, παραγωγής και  μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων
 • Την αγορά γαλακτοπαραγωγικών αιγών
 • Την αγορά ζωοτροφής
 • Το καταστατικό και ο κανονισμός λειτουργίας

 

Η επίσκεψη μας στο δημοτικό σχολείο του Σαμπού όπου η Fair Planet υλοποίησε για δυο συνεχόμενα σχολικά έτη, πρόγραμμα παροχής σπιρουλίνας στα σχολικά γεύματα, μας ικανοποίησε ιδιαίτερα. Τα αποτελέσματα ως προς την υγεία των μαθητών είναι  πολύ ενθαρρυντικά καθώς, όπως μας πληροφόρησαν οι δάσκαλοι, τα παιδιά παρουσιάζουν όλα σημαντική αύξηση βάρους.
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε επίσης το γεγονός της αύξησης των μαθητικών εγγραφών κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Έτσι το δημοτικό σχολείο Wend Kuni από 330 παιδιά το 2010, φιλοξενεί σήμερα 470 παιδιά και ένα δάσκαλο επιπλέον.
Η απρόσμενη αυτή αύξηση των παιδιών κατά 42,4%, δημιούργησε έλλειψη χώρου. Οι σχολικές αίθουσες δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα κάποιοι μαθητές να παρακολουθούν προσωρινά τα μαθήματα τους σε υπαίθρια τάξη.

 

Ο μουσικοσυνθέτης, David Lynch, με την έμφυτη του ικανότητα επικοινωνίας με τα παιδιά και το μοναδικό του προσωπικό ύφος, βοήθησε τους μαθητές του δημοτικού σχολείου να κατανοήσουν ότι κάθε ήχος της φύσης ή και της καθημερινής ζωής συνιστούν μουσική μέσα από τον ρυθμό, τον παλμό και την κίνηση.
Ο σκοπός ήταν να διδαχτούν μορφές έκφρασης και επικοινωνίας μέσω της μουσικής, του αυτοσχεδιασμού και της ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους.

Πραγματοποιήθηκαν τρία μουσικά μαθήματα στο Δημοτικό σχολείο τριών ωρών το κάθε ένα. Τα μαθήματα μουσικής που παραδόθηκαν εντός και εκτός αίθουσας ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους.
Τα μαθήματα αυτοσχεδιασμού έδωσαν τη δυνατότητα στα παιδιά να διατηρήσουν την αυθεντικότητα της μουσικής τους παράδοσης και ταυτόχρονα να την εμπλουτίσουν με το προσωπικό τους ηχόχρωμα.
Τα παιδιά κατάλαβαν με τον καλύτερο τρόπο την αξία της ελεύθερης έκφρασης, αλλά και του πειθαρχημένου τρόπου που θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία για την μουσική δημιουργία.

 

Το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες του Σαχέλ όπως η Μπουρκίνα Φάσο, ήταν ουσιαστική δράση της αποστολής μας.

 

 

Για τον σκοπό αυτό οι δημιουργοί της ταινίας, Διαμαντής Παπαδόπουλος και  Ανδρέας Χαλκιόπουλος, με την ευαισθησία και το επαγγελματισμό που τους διακρίνει, εργάστηκαν ασταμάτητα και έχουν συγκεντρώσει εικόνες και ήχους, που θα αναδείξουν τον πολιτισμό της χώρας μέσα από την μουσική και τις παραδόσεις.  

Η Μπουρκίνα Φάσο διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Οι ρίζες του πολιτισμού φτάνουν πολύ πίσω στην προϊστορία. Η χρήση του σιδήρου, της κεραμικής και των λίθων ήρθε γύρω στα 1500 με 1000 π.Χ., μαζί με πνευματικές αναζητήσεις, όπως καταδεικνύεται από ερείπια τάφων που ανακαλύφθηκαν. Στην εποχή των Βασίλειων Mossi και της Αυτοκρατορίας Σονγκάι (Songhai), κατά τη διάρκεια των 15ου και 16ου αιώνα, ο πολιτισμός της χώρας γνώρισε σημαντική ώθηση. Η γνώση, τα βιβλία και τη διδασκαλία είχαν σημαντική θέση στην αυτοκρατορία. Φοιτητές και επιστήμονες έρχονταν από την Αίγυπτο, το Μαρόκο ή την Ανδαλουσία για να παρακολουθήσουν μαθήματα στα μαθηματικά, τη γραμματική και τη λογοτεχνία.

Για να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την ακραία φτώχεια του πληθυσμού ταξιδέψαμε μέσα στη σαβάνα, όπου συναντήσαμε την Σάνα Σαρντό και την Αμινάτα.
 
Τα δυο αυτά πρόσωπα που κατοικούν στο χωριό Γκόγκο, αντικαθρεπτίζουν τα βιώματα και τα αδιέξοδα της κοινωνίας της υπαίθρου Μπουρκιναμπέ.

Η  Σάνα Σαρντό είναι μια εβδομηντάχρονη χήρα που, στην δύση της ζωής της, προκειμένου να επιβιώσει κόβει και μεταφέρει στην πλάτη της, καυσόξυλα στην αγορά του Σαμπού.
Ακόμα και σε αυτή την ηλικία δεν υπάρχει καμιά κοινωνική πρόνοια στην Μπουρκίνα Φάσο.

Η Αμινάτα είναι ένα εννιάχρονο κορίτσι που ζει στο χωριό. Κάθε μέρα, πριν και μετά το σχολείο, βοηθάει τους γονείς της στις αγροτικές δουλειές, συμβάλλοντας έτσι στο πενιχρό εισόδημα της οικογένειας.
Παράλληλα παρακολουθεί με ενδιαφέρον και με καλές επιδόσεις τα μαθήματά της στο δημοτικό σχολείο του χωριού, παρόλο που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς γραφική ύλη αλλά ούτε και τα απαραίτητα σχολικά βιβλία.
Στο ξεκίνημα της ζωής της, η μικρή Αμινάτα έχει πολλά όνειρα, όμως τι επιλογές έχουν αφήσει, στα εκατομμύρια παιδιά αυτού του πλανήτη, οι «διαθρωτικές προσαρμογές» του ακραίου καπιταλισμού της σχολής του Σικάγο και της ελεύθερης αγοράς, που εφαρμόζονται σχεδόν σε όλες της χώρες της Αφρικής.

Η 6η και 7η δράση που αφορούσαν σε συναντήσεις καλλιτεχνών και ανταλλαγή μουσικών εμπειριών και παραδόσεων, καθώς και έρευνα αναζήτησης μουσικών για μουσικές συναντήσεις στην Ελλάδα, μας γέμισε εμπειρίες και συγκίνηση.
Για τον σκοπό αυτό ταξιδέψαμε από το Koudougou μέχρι την Fada N’Gourma και είχαμε την ευκαιρία να εισέρθομε στην κουλτούρα του τόπου, να φιλοξενηθούμε και να γνωρίσουμε από κοντά υπέροχους ανθρώπους με αποκορύφωμα την γνωριμία μας με την Natama Poniagou, που ήταν καθοριστική για το σχεδιασμό των δραστηριοτήτων που σκοπεύουμε να αναπτύξουμε στην Ελλάδα όπως τη διοργάνωση συναυλιών, μουσικών συνεργασιών, κ.α.

Η Natama Poniagou μας θύμισε ότι η τέχνη του τραγουδιού αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα, και έτσι την υπηρέτησε σε όλη της την καριέρα, γιατί το τραγούδι μάς ενώνει μέσα σ’ ένα μύθο κοινό. Κι όπως στο χορό ενώνουμε τα χέρια μεταξύ μας για να ακολουθήσουμε ίδιες ρυθμικές κινήσεις, έτσι και στο τραγούδι ενώνουμε τις ψυχές μας*. (*Μάνος Χατζιδάκις)


Η μουσική και ο χορός ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς.

Οι μουσικές συναντήσεις με τα συγκροτήματα του Μ.D. στην Fada Ν’Gourma και των μουσικών της Cité des Artistes στο Koudougou πραγματοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια προσέγγισης και δημιουργικής επικοινωνίας μέσω της μουσικής με στόχο την κατανόηση και τον αλληλοσεβασμό.

Η Fair Planet συνεργάστηκε για την υλοποίηση του προγράμματος με :

 • Την οργάνωση Wend Kuni στο Σαμπού, υπεύθυνη για το συντονισμό, την παρακολούθηση και την ομαλή υλοποίηση των προγραμμάτων μας στο πεδίο.
 • Το ιατρικό κέντρο παιδικής αποκατάστασης St Maximilien Kolbe του Σαμπού.
 • Τους Φαρμακοποιούς του Κόσμου.

Τα φάρμακα, το υγειονομικό υλικό και οι βρεφικές τροφές ήταν ευγενική προσφορά των Φαρμακοποιών του Κόσμου, της εταιρίας Pharmathen, του Κοινωνικού Φαρμακείου Βόλου και των μελών μας.

Η Fair Planet ανέλαβε να καλύψει όλες τις σχολικές δαπάνες της Αμινάτα καθώς και τυχών ιατροφαρμακευτικά έξοδα που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Επιπλέον η οικογένεια της Σάνα Σαρντό ενισχύθηκε με την αγορά δυο αιγών και δημητριακών προκειμένου να ξεκινήσει μια οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε αποκλειστικά με πόρους της οργάνωσης (δωρεές, εισφορές μελών και πολιτών) και βασίστηκε στην εθελοντική εργασία των μελών που στηρίζουν την οργάνωση.


 

         
© 2019 Fair Planet hosted by external.gr, powered by design obsession