fairplanet
 

 
 
 
 
  • Greek
  • English (United Kingdom)
  • French (Fr)
 

Επείγουσα έκκληση για βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
Τρίτη, 08 Ιούνιος 2010 10:01

Τα δραματικά γεγονότα της επίθεσης των Ισραηλινών δυνάμεων στην ανθρωπιστική αποστολή του Free Gaza Movement, έφεραν στο προσκήνιο την συνεχιζόμενη τραγωδία που υφίστανται οι αποκλεισμένοι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Ισραηλινή κυβέρνηση για την άρση του απάνθρωπου αποκλεισμού της Γάζας, καθώς αποτελεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, μορφή συλλογικής τιμωρίας που πρωτίστως, πλήττει τα παιδιά που αποτελούν το 60% του πληθυσμού.

Ο αποκλεισμός που διαρκεί πλέον πάνω από 1.000 μέρες, χειροτερεύει μια ήδη βεβαρημένη κατάσταση. Το βιοτικό επίπεδο στη Γάζα βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα με το 61% του πληθυσμού της Γάζας να βρίσκεται σε επισιτιστική επισφάλεια εξαιτίας της αυξανόμενης φτώχειας και της ανεργίας σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Οι περιορισμοί στις εισαγωγές που επιβάλλονται από το Ισραήλ έχουν στραγγαλίσει το γεωργικό τομέα της περιοχής με συνέπεια την επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας. Η τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως το κρέας, είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτες για τους κατοίκους της Γάζας. Οι οικογένειες καταφεύγουν σε μηχανισμούς προσαρμογής: δανείζονται χρήματα ή βασίζονται στην αρωγή των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δρουν στη Γάζα. Από τον Ιανουάριο του 2009, η πρόσβαση των αλιευτικών σκαφών από τη Γάζα έχει περιοριστεί σε απόσταση τριών ναυτικών μιλιών με αποτέλεσμα η αλιεία να έχει μειωθεί κατά 47 % και να αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού της Γάζας. Ο αριθμός των Παλαιστινίων προσφύγων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τροφή και βασικά προϊόντα ανάγκης έχει τριπλασιαστεί από τις αρχές του αποκλεισμού, τον Ιούνιο του 2007.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης έχει παρατηρηθεί ανησυχητική άνοδο των δεικτών του υποσιτισμού (αύξηση των κρουσμάτων παιδιών με καθυστέρηση στην ανάπτυξη και μεγάλη έλλειψη βάρους), αύξηση του ποσοστού βρεφικής θνησιμότητας και υψηλά ποσοστά αναιμίας στα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες.

Στη Γάζα, ο ισραηλινός αποκλεισμός έχει αποδυναμώσει δραματικά το σύστημα υγείας με σοβαρές ελλείψεις σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, σε ιατρικό εξοπλισμό, στην κατάρτιση του ιατρικού προσωπικού και με σημαντικό περιορισμό της εξόδου από τη Γάζα, των ασθενών με σοβαρές παθήσεις που δεν μπορούν να νοσηλευτούν εκεί.

Τα νοσοκομεία έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από τη στρατιωτική επίθεση (2008-2009) και τον αποκλεισμό. Συνολικά 15 από τα 27 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί καταστροφές και 43 από τις 110 υποδομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Καμία υποδομή δεν είχε επισκευαστεί ή ανακαινιστεί λόγω της απαγόρευσης εισαγωγής κατασκευαστικών υλικών.

Ο αποκλεισμός στραγγαλίζει ουσιαστικά κάθε πλευρά της ζωής του πληθυσμού της Γάζας. Η αυξανόμενη απομόνωση και δυστυχία των ανθρώπων στη Γάζα είναι ανεπίτρεπτο να συνεχιστεί.

Η Fair Planet αποφάσισε να συνεχίσει τη συμπαράσταση προς το Παλαιστινιακό λαό με την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στις υποδομές υγείας της Union of Health Care Committees.

Η Fair Planet, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου κάνουν ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ στα μέλη τους και στους πολίτες για τη στήριξη της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μπορείτε να καταθέσετε την οικονομική σας ενίσχυση σε ένα από τους λογαριασμούς της Fair Planet:
• ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 153/480101-64
• ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5038-034274-113
• EUROBANK: 0026.0033.24.0200779027

(παρακαλούμε να εμφανίζεται το όνομα του καταθέτη προκειμένου να εκδοθεί βεβαίωση αποδοχής δωρεάς)

ή με πιστωτική κάρτα μέσω της ιστοσελίδας της Fair Planet (ασφαλής συναλλαγή)

Ευχαριστούμε για την ευαισθησία και την άμεση ανταπόκριση σας.

 

         
© 2019 Fair Planet hosted by external.gr, powered by design obsession