fairplanet
 

 
 
 
 
  • Greek
  • English (United Kingdom)
  • French (Fr)
 

Παράδοση βιβλίων στο «Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου» από τη Fair Planet
Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2010 08:18

 

Την 1η Απριλίου έγινε από τη Fair Planet η πρώτη παράδοση βιβλίων για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου.

Τα μέλη της Fair Planet παρέδωσαν 305 τίτλους βιβλίων (400 τόμους) ποικίλης θεματολογίας κατάλληλης για νέους αναγνώστες διαφόρων εθνικοτήτων, γραμμένα κυρίως βέβαια στην ελληνική γλώσσα αλλά και στην αγγλική, την γαλλική, την αλβανική και σε άλλες.

Τα βιβλία που συγκέντρωσε η Fair Planet ήταν ευγενική προσφορά των εκδοτικών οίκων Ωκεανίδα, Θυμάρι, Απόπειρα, Οδός Πανός και Γκοβόστη που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά μας.

Συγκινητική ήταν και ανταπόκριση των πολιτών και των μελών της οργάνωσης καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την ευαισθησία στο πρόβλημα του εγκλεισμού των ανηλικων. 

Τα βιβλία αφορούν κυρίως σε λογοτεχνία (κλασσική-σύγχρονη-νεανική, πεζογραφήματα και ποίηση), αλλά και σε εγκυκλοπαίδειες, σχολικά βοηθήματα, λεξικά, βιβλία εκμάθησης ξένων γλωσσών, δοκίμια νεανικού προβληματισμού, λευκώματα με ιστορικά, πολιτιστικά ή κοινωνικά θέματα και πολλά άλλα.

Η υποδοχή των βιβλίων ήταν ενθουσιώδης από τους νεαρούς κρατούμενους και από τη διοίκηση του Καταστήματος, και κυρίως αναφέρουμε την ευγενέστατη κοινωνική λειτουργό κ. Μαρία Καλαμίδα, η οποία είχε την αρμοδιότητα της επικοινωνίας με την Fair Planet και της παραλαβής των βιβλίων.

Το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περί τους 120-140 νέους 15-23 ετών, και μάλιστα 17 διαφορετικών εθνικοτήτων. Εντός του καταστήματος λειτουργεί Γυμνάσιο το οποίο παρακολουθούν 50 παιδιά. Ο μέσος όρος παραμονής τους στο κατάστημα είναι τα 2 χρόνια.

Η παράδοση των βιβλίων στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου αποτελεί την πρώτη μίας σειράς δράσεων που φιλοδοξούν να πλουτίσουν τις βιβλιοθήκες των Καταστημάτων Κράτησης, ή και να δημιουργήσουν βιβλιοθήκες όταν δεν υπάρχουν, με βιβλία ενός ευρύτατου φάσματος θεμάτων και ενδιαφερόντων, με σκοπό τη δημιουργική ψυχαγωγία, τη μόρφωση και τη γλωσσική εξάσκηση των νεαρών εγκλείστων. Η επόμενη παράδοση βιβλίων θα γίνει πολύ σύντομα στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θήβας και θα ακολουθήσουν άλλα καταστήματα κράτησης νέων και ενηλίκων.

Κατά την τελευταία εικοσαετία ο καταγεγραμμένος αριθμός των ανήλικων που φέρεται να εκδηλώνει παραβατική συμπεριφορά στη χώρα μας αυξάνεται σταδιακά και σταθερά, και σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από την εγκληματικότητα των ενηλίκων. Αρκετές εκατοντάδες είναι οι ανήλικοι που κρατούνται τόσο σε σωφρονιστικά καταστήματα, όσο και σε κρατητήρια. Η Πολιτεία μεριμνά ελάχιστα για την πρόληψη της νεανικής εγκληματογένεσης και εξακολουθεί να διατηρεί ως «λύση» για την παραβατικότητα τις φυλακές ανηλίκων. Παιδιά και έφηβοι 13,14 και 15 έως 21 ετών φυλακίζονται, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για ασήμαντη αφορμή κι επειδή δεν μπορούν να καταβάλουν τα χρήματα που ορίζονται ως πρόστιμο για μικροπαραβάσεις ή ως εγγύηση, καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικά κέντρα φιλοξενίας και αναμόρφωσης.

Στοιχεία του Υπ. Δικαιοσύνης μας λένε ότι την περίοδο του Μαϊου του 2008, βρίσκονταν κρατούμενα στις ελληνικά καταστήματα κράτησης 438 ανήλικα άτομα ή μετέφηβοι (ως 21 ετών), με τους 60 να είναι κάτω των 18 ετών, με αιτίες κυρίως παραβάσεις του ΚΟΚ (!), μικροκλοπές και φθορά ξένης περιουσίας, τα ναρκωτικά (που συνεχώς αυξάνονται δραματικά σαν αιτία σύλληψης), τη λαθρομετανάστευση και μόνο 1% είναι οι «εγκληματίες» (όσο μπορούν να χαρακτηριστούν στην ηλικία αυτή). Πλέον του 50% είναι υπόδικοι, οι τρείς στους τέσσερις εκ των οποίων είναι αλλοδαποί. Οι αλλοδαποί ανήλικοι κρατούμενοι ειδικά είναι έως και υπερδιπλάσιοι των Ελλήνων.

Εφόσον η τέλεση αξιόποινων πράξεων προέρχεται από τους δυσμενείς όρους ζωής του ατόμου σε συνδυασμό με κάποιες «άτυχες» συγκυρίες, οφείλει η κοινωνία να παρέχει τη δυνατότητα για καλυτέρευση των μελλοντικών όρων ζωής αυτών των νέων παιδιών και για την επιλογή ενός άλλου μέλλοντος από αυτό που το αρχικό περιβάλλον τους προδιέγραφε, μακριά από τη θλίψη και την απογοήτευση. Στόχος της νέας «διαπαιδαγώγησής» τους πρέπει να είναι η προσαρμογή στις υγιείς κοινωνικές σταθερές, η εκμάθηση του αυτοπεριορισμού και η ενίσχυση του εαυτού τους με γνώσεις, ψυχικό γαλήνεμα και πνευματική συγκρότηση. Το συχνό πλησίασμα στα βιβλία μέσα σε συνθήκες μοναξιάς και έλλειψης επικοινωνίας μπορεί να είναι πολλαπλά επωφελές για τους νεαρούς εγκλείστους.

Τα βιβλία προσφέρουν πληροφόρηση για την πραγματική κοινωνία της χώρας ή άλλων τόπων, προσδίδουν πολιτισμό και γνώση, εξοικειώνουν με ανθρώπους-πρωταγωνιστές με τις ευαισθησίες και τα προβλήματά τους, προσφέρουν ζωοδότρα διαφυγή που τροφοδοτεί την ψυχή με όνειρα και συγκινήσεις, δίνουν ελπίδα. Άλλες φορές εξασκούν σε ειδικούς τομείς και χαρίζουν αυτοπεποίθηση και χαρά σε όποιον αναπτύσσει έτσι τις δεξιότητές του. Οι έγκλειστοι ανήλικοι έχουν τεράστια ανάγκη αυτή την ενίσχυση και την αίσθηση ότι η κοινωνία διαφυλάττει ένα μέρος νοιαξίματος για εκείνους και το μέλλον τους. Πρέπει να μπορούν οι ανήλικοι παραβάτες να ονειρεύονται.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Υπεύθυνες επικοινωνίας
Εβίτα Καλλιαμπέτσου, 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Έφη Γιακουβάκη, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

* Ο εικονιζόμενος πίνακας είναι έργο του Chris Murray
 

         
© 2019 Fair Planet hosted by external.gr, powered by design obsession