fairplanet
 

 
 
 
 
  • Greek
  • English (United Kingdom)
  • French (Fr)
 

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν η επιδημία μηνιγγίτιδας και η σοβαρή υποθρεψία των παιδιών στη Μπουρκίνα Φάσο
Δευτέρα, 15 Μάρτιος 2010 07:17

 

Τον Φεβρουάριο 2010, η αποστολή της Fair Planet, στην οποία συμμετείχαν και οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου, βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρή επιδημία μηνιγγίτιδας και έντονα προβλήματα υποσιτισμού των παιδιών στο Σαμπού της Μπουρκίνα Φάσο.

 

Η ιατρική ομάδα περιέθαλψε, στο ιατρικό κέντρο παιδικής αποκατάστασης St Maximilien Kolbe του Sabou, παιδιά με μηνιγγίτιδα και άλλες σοβαρές και παραμελημένες λοιμώξεις.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε ήδη 1.596 περιπτώσεις μηνιγγίτιδας μέχρι τις 17/2/2010, αριθμός που σε αντίθεση με άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής, είναι κατά 25% αυξημένος σε σχέση με το 2009, ενώ πιο πρόσφατη ανακοίνωση (12/3/2010) του Υπουργείου Υγείας της χώρας, αναφέρει 2.188 περιστατικά και 336 θανάτους.

 
Η μηνιγγίτιδα είναι σοβαρή λοιμώδης μεταδοτική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος που οφείλεται κυρίως στον μηνιγιτιδόκοκκο. Η νόσος προσβάλλει κυρίως τους μήνιγγες αλλά και τις κοιλίες του εγκεφάλου και συχνά συνυπάρχει με εγκεφαλίτιδα. Χωρίς αντιβιοτική θεραπεία η νόσος είναι θανατηφόρα για το 80% με 100% των περιστατικών ενώ οι επιζώντες σε ποσοστό 10-20% παρουσιάζουν σοβαρή νευρολογική υπολειμματική νόσο.
Δυστυχώς στη Μπουρκίνα Φάσο υπάρχει έλλειψη εμβολίων κατά της νόσου αλλά και μειωμένο απόθεμα κατάλληλων αντιβιοτικών φαρμάκων .
Η νόσος έχει ξεπεράσει τα κριτήρια επιφυλακής που θέτει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού ιδίως στις περιοχές Pama, Titao και Sapouy.

Η Fair Planet και οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου συμμετέχοντας στην προσπάθεια της Παγκόσμιας Κοινότητας για επιβράδυνση της επιδημίας μηνιγγίτιδας στην ζώνη του Σαχέλ, έχουν υποβάλλει αίτηση χρηματοδότησης στο Υπουργείο Εξωτερικών, για 5.000 εμβολιασμούς. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, προσδοκάται η επίτευξη μίας ολοκληρωμένης ιατρικής πρόληψης της κρίσης, με μαζικούς εμβολιασμούς σε παιδιά από 2 έως 15 ετών,  ενώ παράλληλα, θα χορηγηθεί φαρμακευτική υποστήριξη με ειδικά χημειοθεραπευτικά φάρμακα για την προφύλαξη του πληθυσμού που ήρθε σε επαφή με τους νοσούντες .

Σε εξαιρετικά ανησυχητικά επίπεδα βρίσκεται και ο σοβαρός υποσιτισμός των παιδιών όπως διαπίστωσαν τα μέλη της αποστολής κατά την παραμονή τους στην περιοχή.
Τα παιδία που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ξεπερνούν το 14% (όριο επείγουσας παρέμβασης).

Το πρόγραμμα «Υγειονομική και επισιτιστική παρέμβαση στο Sabou της Μπουρκίνα Φάσο» εξελίχθηκε σε τρεις άξονες δράσεις:

Ο πρώτος άξονας αφορούσε την υποστήριξη των υποδομών υγείας της περιοχής στο πλαίσιο της οποίας παραδοθήκαν, στο ιατρικό κέντρο παιδικής αποκατάστασης St Maximilien Kolbe του Sabou, φάρμακα, βρεφικό γάλα και ιατρικό εξοπλισμό αξίας 11.245 ευρώ. Παράλληλα η Fair Planet προσέφερε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για τη διαχείριση του φαρμακείου του κέντρου.
Οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου παρέδωσαν φάρμακα και υγειονομικό υλικό αξίας 7.820 ευρώ ενώ η μηχανογράφηση και οργάνωση του φαρμακείου πραγματοποιήθηκε  με τη συμβολή του κ. Μπαμπάλη, μέλος των Φαρμακοποιών του Κόσμου.

Η επισιτιστική βοήθεια αποτέλεσε το δεύτερο άξονα του προγράμματος με την παροχή συμπληρωμάτων διατροφής (σπιρουλίνα) για δυο σχολικά έτη στα 330 παιδιά του δημοτικού σχολείου. Η Fair Planet προμηθεύεται τη σπιρουλίνα από τη φάρμα της τοπικής ΜΚΟ στήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, Wend Kuni.
Η σπιρουλίνα θεωρείται η πληρέστερη τροφή της φύσης για τον άνθρωπο και περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αλλά και λεύκωμα υψηλής βιολογικής αξίας.
Η δράση αυτή εκτός από την μάχη εναντία στην υποθρεψία αποσκοπεί και στην προσέλκυση μαθητών στα σχολεία.

Το πρόβλημα της υγιεινής των παιδιών απασχόλησε επίσης σοβαρά την αποστολή της Fair Planet.
Τα σχολεία, είναι μέρη ιδιαίτερα ευαίσθητα όσον αφορά την υγεία, και οι κακές συνθήκες υγιεινής προδιαθέτουν σε σοβαρές λοιμώξεις των παιδιών.
Ο τρίτος άξονας δράσης του προγράμματος επικεντρώθηκε στην κατασκευή τριών τουαλετών στο χώρο του δημοτικού σχολείου με στόχο να μειωθούν οι ασθένειες που σχετίζονται με την κακή υγιεινή των παιδιών.

Στην αποστολή συμμετείχαν ο Γιώργος Καλλιαμπέτσος, ιατρός και μέλος της Fair Planet, η Μαρίνα Πιταροκοίλη, ιατρός και μέλος της Fair Planet, ο Θωμάς Μπαμπάλης, φαρμακοποιός και μέλος των Φαρμακοποιών του Κόσμου και η Isabelle Μasse, διοικητικός και μέλος της Fair Planet.

Μετά τη διαπίστωση των αυξημένων αναγκών της περιοχής, η οργάνωση σχεδιάζει νέα αποστολή στο Σαμπού της Μπουρκίνα Φάσο με στόχο την κάλυψη των πρωτογενών αναγκών υγείας και επισιτισμού των παιδιών.

Ευχαριστούμε θερμά τo Ελληνογαλλικό Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ, την Air France KLM, τα μέλη μας και όλους τους πολίτες που συνέβαλλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος.

 

         
© 2019 Fair Planet hosted by external.gr, powered by design obsession